Radost pomaganja i služenja te radost druženja i prijateljstva samo su neke od temeljnih vrijednosti koje Rotary klubovi promiču – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Rotary International jedna je od najvećih svjetskih humanitarnih organizacija s 1, 2 milijuna članova u više od 200 zemalja. Sudjeluje u radu Ujedinjenih naroda i jedan je od pokretača UNESCO-a. No, Rotary je prije svega prijateljstvo, pomaganje drugima i izvrsnost u svakom smislu riječi, a Rotarijanci vodeće osobe iz stručnog i poslovnog života posvećene humanitarnim ciljevima. Njegujući i promičući visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.

Danas u Hrvatskoj djeluje više od 60 klubova i okuplja preko 1800 članova ujedinjenih u humanitarnom djelovanju prateći potrebe lokalnih zajednica. Do sada su hrvatski Rotary klubovi ostvarili mnoge projekte i programe te tako pomagali stanovnicima Hrvatske, većinom iz vlastitih izvora ali i međunarodnom suradnjom drugih Rotary klubova koji se rado odazivaju materijalnim i osobnim sudjelovanjem.

Rotary je svjetska organizacija poslovnih ljudi i humanitaraca koji vjeruju u važnost humanitarne podrške, podžavanje visokih etičkih razina u svim profesijama i u pomoć izgradnji mira, te u stvaranju boljeg razumijevanja među narodima. Rotary okuplja 1.227.545 muškaraca i žena u 31.561 Rotary klubu u 166 zemanja i 35 zemljopisnih područja. Rotary zbližava ljude svih rasa, vjeroispovijesti i političkih uvjerenja u prijateljskom ozračju suradnje.

Rotary je nastao 23. veljače 1905. formiranjem Rotary kluba Chicago, Illinois, SAD. Prvu svjetsku organizaciju klubova koji promiču služenje, osnovao je odvjetnik Paul P. Harris.

Svaki Rotary klub bira svoje članove, upravne odbore i ima jaku autonomiju unutar sustava svog statuta, statuta Rotary Internationala i drugih zakona. Rotary klubovi sastaju se svakog tjedna poradi uspostavljanja prijateljstva i dogovaranja o aktivnostima služenja i ciljevima. Članstvo se stječe pozivom i zasnovano je na principu – po jedan zastupnik svake vrste posla ili djelatnosti, da bi se osigurao prosjek društvenog vodstva.