Rotary Klub Vukovar svoju ceremoniju Chartera i službeni početak rada proslavio je 11. rujna 2021. godine, kada je i službeno primljen u veliku obitelj Rotary Internationala. Time se nakon više od 80 godina Rotary Klub ponovno vratio u naš grad na Dunavu.

Prvi Rotary Klub Vukovar djelovao je na području grada od 1932. do 1941. te svojim humanitarnim radom i služenjem zajednici ostavio neizbrisiv pečat na Vukovaru onoga vremena. Potpomagao je gotovo sve humanitarne institucije i akcije na području grada, stipendirao talentirane studente, izgradio Đački dom u Vukovaru, te održavao brojna predavanja iz struke i služenja koja su doprinijela razvoju lokalne zajednice. U svojim redovima okupio je brojne ugledne Vukovarce, a njihovi sastanci bili su najposjećeniji u tadašnjem Distriktu o čemu i svjedoči srebrna košnica sa zlatnim pčelama kao trofej koja se danas nalazi u prostorijama Gradskog muzeja Vukovar.

Članstvo RC Vukovar odlikuje raznolikost. Naši članovi dolaze iz različitih poslovnih, profesionalnih, umjetničkih i sportskih područja života, različite su dobi, spola, nacionalnosti i vjeroispovijesti, a ujedinjava nas želja da rotarijanskim služenjem pomognemo i unaprijedimo našu lokalnu zajednicu i Grad Vukovar. Uz to svaki član Kluba mora biti istaknuti pojedinac na svom profesionalnom području. Upravo ta raznolikost u vještinama, znanjima, životnom iskustvu i identitetima daje nam široku perspektivu ne samo Vukovara nego i mogućnosti i potencijala koje naš grad ima i treba iskoristiti.

Tjedne sastanke našeg Kluba tako odlikuju žive rasprave i razmjena iskustava jednako kao i veselo druženje. Naš rad usmjeren je na humanitarne akcije kao i podršku humanitarnim organizacijama u Vukovaru, ali i prepoznavanje i poticanje poduzetničkih, umjetničkih i sportskih talenata pogotovo među mladima. Cilj RC Vukovar je služenje – stavljanje svojih talenata, vještina, znanja i sposobnosti u svrhu napretka naše lokalne sredine kao i ljudi koji u njoj žive te podizanje etičkog standarda u međusobnim odnosima pojedinaca u njihovoj osobnoj, profesionalnoj okolini, ali i široj zajednici.

RC Vukovar kao dio hrvatskog Rotary Distrikta 1913, te Rotary Internationala usko surađuje s Klubovima diljem Hrvatske na brojnim akcijama od lokalnoj, državnog i međunarodnog značenja, a članovi se vrlo rado odazivaju na druženja i surađuju s Klubovima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Stjecanjem novih iskustava na različitim projektima, ali i povezivanjem s istaknutim pojedincima diljem svijeta želimo u Vukovar donijeti nova rješenja, modernizaciju, napredak kao i postaviti naš Grad kao jednu od svijetlih točaka u rotarijanskom svijetu.